Jongeren

 

Jongeren bevinden zich in de overgangsfase tussen hun kinderjaren en de volwassenheid. Een periode waarin heel veel veranderingen plaatsvinden. Het zoeken naar een eigen identiteit is daarbij belangrijk. Wanneer je in deze periode van dichtbij te maken krijg met het overlijden van iemand die je dierbaar is, is dat een extra zware opgave.

 

Het leven gaat in hoog tempo verder, ook na zoiets ingrijpends als de dood van een geliefd persoon. De dood is onherroepelijk en indringend. Onbegrijpelijk. Je maakt iets mee, waarvan je misschien dacht dat het jou nooit zou overkomen. Dit geeft verwarring. Je voelt je niet meer dezelfde als voorheen en toch gaat het leven gewoon verder.

 

Je leven weer op de rails krijgen kan een hele worsteling zijn. Met jezelf, thuis, op school. Een dierbaar persoon verliezen kan aanvoelen alsof je een stukje van jezelf bent kwijtgeraakt. Je bent veranderd door wat er gebeurd is. Vrienden om je heen zullen je misschien niet altijd begrijpen, zij hebben niet hetzelfde meegemaakt als jij en ook hun leven gaat gewoon door. Dat kan vervelend zijn om te merken. Misschien voel je je ook alleen in je verdriet. Je wilt erover praten, maar met wie? Of je wilt er juist helemaal niet over praten.

 

Jongeren hebben nog wel eens de neiging hun verdriet en pijn te verbergen, zodat anderen niet zien dat zij rouwen. Voor mensen in de omgeving van jongeren is dat soms lastig. Als iemand niet laat zien dat ‘ie rouwt, hoe kun je dan helpen? Wat kun je zeggen?

 

Rouwen is niet alleen aanwezig op emotioneel niveau (verdriet, angst, woede etc), maar ook op rationeel niveau (denken, piekeren, herinneren). Ook praktisch zijn er soms veel vragen: hoe doe ik eigenlijk mijn eigen bankzaken, wie rijdt mij nu naar maar sportwedstrijden, wie zorgt er nu voor mij? Bij wie kan ik terecht als ik mijn verhaal kwijt wil?

 

Jongeren vragen zich af of het wel normaal is wat ze voelen. Maar wat is normaal? Bekend is dat reacties op een verlies juist heel erg verschillend zijn. Ieder doet het op zijn eigen manier. En dat mag.

 

Herken je jezelf in dit verhaal? Heb je hulp nodig of wil je gewoon eens van gedachten wisselen? Bel of mail dan voor een kennismakingsgesprek. Daarna kun je rustig bedenken of je iets voelt voor meerdere gesprekken. Tel: 06-36545243. mail: opwegnaarbalans@planet.nl . Je kunt ook het contactformulier elders op de site invullen.